dinsdag 13 augustus 2019

Hoya callistophylla short leaf

De Hoya callistophylla "short leaf" die ik zomer 2017 als mini stekje heb aangeschaft is uitgegroeid tot een prachtige plant. Een Hoya plant die al erg mooi is vanwege het bijzonder getekende blad.


Op 31 maart 2020 is er voor het eerst dit jaar een prachtige bloemtros opengegaan. Ook is de volgende bloemen ronde al duidelijk zichtbaar.










Op 12 augustus 2019 is hij voor het eerst tot bloei gekomen en hij maakt momenteel nog meer knoppen.
Het bloemtrosje bestaat nu maar uit 4 bloemetjes, omdat 7 andere knopjes zijn verdroogt op een zonnige warme dag. Maar het is toch leuk om voor het eerst de bloemetjes te zien. De volgende keer hoop ik op een volle tros bloemetjes. Ik dacht dat ik van de bloem niet zo gecharmeerd zou zijn, maar het is toch wel een heel vrolijk gekleurd geel/rood bloemetje. Het bloemtrosje ontwikkeld zich vlak aan het takje.








Nog een knop





vrijdag 9 augustus 2019

Hoya of ..... mooie Clivia's?

Naast mijn Hoya's heb ik nog een andere planten hobby, meerdere soorten Clivia kruisingen. Ook heel leuk en bijzonder. Wat een beauty's zijn er, zie maar mijn Clivia mozaïek hieronder. Het is maar een greep uit de vele kweekvormen die bestaan. Mooie variëteiten in verschillende kleurschakeringen en vormen. Betoverd mooi !!! Een Hoya of een Clivia hobby? Zeg het maar! Eigenlijk zijn beide onweerstaanbaar als je een planten fan bent.


De ouderwetse oranje Clivia uit grootmoeders tijd is echt niet meer de enige. Hierbij een linkje van mijn blogger over mijn diverse soorten Clivia's.

https://cliviakweek.blogspot.com/  

Net zoals bij veel Hoya's is het geduld hebben voordat ze gaan bloeien. Maar als de Clivia eenmaal bloeibaar is geeft hij jaarlijks bloemen. En dan heb je wel iets geweldigs moois.

Na de ijsheiligen kunnen ze gewoon naar buiten (oppassen voor een verlate nachtvorst). Wel in volledige schaduw plaatsen anders verbrand het blad. Maar wie heeft er geen hoek in zijn tuin waar nooit zon komt en waar best een mooie pot met een Clivia kan staan. Zeker als ze ouder worden en groot zijn. Geweldig mooi en indrukwekkend toch!
Natuurlijk moeten ze wel voor de eerste nachtvorst weer naar binnen. Ze kunnen absoluut geen vorst hebben. Een paar maanden vrij droog laten overwinteren in een lichte koele vorstvrije schuur of serre is ideaal. Hierdoor wordt de bloei voor het nieuwe seizoen ook gestimuleerd. Maar de woonkamer kan natuurlijk ook. Tijdens de winter periode dus minder water geven maar niet volledig laten uitdrogen want dan is niet goed voor de wortels.