In deze blogger deel ik mijn ervaringen per Hoya soort. Hopelijk heeft u als lezer daar dan een voordeel mee, van wat de plant niet kan hebben en of waar hij gevoelig voor is. Of in welke situatie hij juist beter doet. Succes met uw planten.
Hoya australis
Hoya australis
Een mooie groene bladplant. Een beetje ovaal blad. Het is een goede groeier en is een echte klimmer. De loten moeten wel geleidt worden, anders groeit hij alle kanten op. Hij kan droogte goed hebben, maar ook een tijdje wat natte Hoya grond kan hij hebben. Hij houdt van een lichte tot zonnige standplaats.
Als het een grote plant is geworden zal hij veel verdampen, zeker als zijn plaats in de zon is. Dan is het controleren van de vochtigheid in de grond van belang. Totaal laten opdrogen kan maar het kan de bloem ontwikkeling stagneren. Ik hou mijn grote plant nu altijd vochtig.
Als het een grote plant is geworden zal hij veel verdampen, zeker als zijn plaats in de zon is. Dan is het controleren van de vochtigheid in de grond van belang. Totaal laten opdrogen kan maar het kan de bloem ontwikkeling stagneren. Ik hou mijn grote plant nu altijd vochtig.
Hoya australis lisa
Een bonte bladige variant op de australis. Mooi getekend groen geel blad. Deze Hoya is een hanger, maar eerst groeien de loten recht omhoog tot dat ze topzwaar zijn dan vallen ze om en gaan hangen. Hij kan dus ook gebruikt worden in een klimrek waaraan de loten worden vast gebonden.
Tijdens de donkere wintermaanden heeft hij op een koele zolderruimte (15 gr) voor het raam gehangen. Over deze periode liet de plant de helft van het blad vallen. Maar hij heeft de periode wel overleeft. Ook een Hoya die eigenlijk warm moet hangen in de winter.
Hoya bella Tijdens de donkere wintermaanden heeft hij op een koele zolderruimte (15 gr) voor het raam gehangen. Over deze periode liet de plant de helft van het blad vallen. Maar hij heeft de periode wel overleeft. Ook een Hoya die eigenlijk warm moet hangen in de winter.
Tijdens de winter als de centrale verwarming de woning op 22 graden houdt, kreeg hij het moeilijk. Daarom op de 1e verdieping gehangen waar het een aantal graden koeler is en wat vochtiger. Zeer gevoelig voor de rouwvarenmug.
Hoya bella variegata
Een leuke variant op de bekende Hoya bella. Alleen deze Hoya is niet zo sterk als de gewone bella. Heeft meer warmte nodig en is gevoelig voor de larf van de varenrouwmug die de wortels aantasten. Maar met goede zorg, een prachtige leuke plant.Winter 2018/19 heeft hij op zolder gehangen, waar het onder de 14 graden Celsius is geweest toen het buiten vroor. De wortels zijn geheel verdwenen door het te koud hangen en vochtige grond en wellicht de larf van de varenrouwmug. Een moeilijke Hoya. Gelukkig de topjes van de takken nog weer kunnen stekken.
Hoya benguetensis
Een klimmende Hoya, die bij warmte goed doorgroeit. Het blad heeft een licht tekening en als hij in zonlicht staat kleur het blad wat rood.
Hoya blashernaezii
Een bijzondere Hoya. Mooi langwerpig blad en leuke bloemetjes. Een Hoya uit de regenwouden. Een plek in de zon is niet goed. Beter is het deze Hoya te plaatsen bij een noord raam. Toen ik hem nog in de zon had staan, vielen nieuwe bladbeginsels al snel af. Ook het draaien van de plant is niet goed als er nieuw blad of bloemen zich ontwikkelen. Als de grond van deze Hoya enigszins vochtig blijft ontwikkeld de plant zich goed. De grond geheel laten opdrogen betekend dat jonge bladbeginsels zullen verdrogen, zeker in de winter als onze huizen droog zijn van het verwarmen.
Hoya buotii sunriser
Een echte klimmer en mooie plant. Hij groeit goed en slingert zich om alles wat hij tegen komt. Het blad ziet er wat teer uit, maar is het niet. Mooi groen langwerpig blad. Een plek in de zon is geen probleem. In de zomer in een broeikas is hij wat gevoelig voor groene luis.
Hoya burtonii green
Echt een hangende Hoya. Wel een wat langzame groeier, maar daarentegen heeft hij mooie vetplant achtige bladeren. Het is zeker wachten waard tot de plant volwassen is.
In de winter midden in de woonkamer gehad. Kamer temperatuur 22 gr. maar ......
Toch te donker gestaan, want de loten die van het licht af hingen zijn dood gegaan. Ook hiervan waren de wortels dood en vergaan. Te nat gehouden of vraat van de larf van de rouwvarenmug? De toppen konden gelukkig nog gestekt worden.
Hoya callistophylla short leaf
De bloem is mooi en het blad ......... prachtig!
Hij bloei meerdere jaren op een penduncle, (bloembeginsel zal ik maar zeggen)
De loten zijn stug en moeten dus geleid en vastgebonden worden. Zelf heb ik hem in de zomer maanden in de schaduw onder een overkapping buiten staan.
heeft er niet snel schade van. Natuurlijk is het wel mooier als hij luis vrij is. Dus probeer hem schoon te houden door met een louwen douche af te spoelen. Sterke plant.
Hoya camphorifolia
Een klimmende Hoya die redelijk snel groeit.
Is ook gevoelig voor luis. Het blad kan daardoor wat vervormen.
Hoya carnosa compacta
Een Hoya die opgebonden kan worden, maar die hangend prachtig is. Je hebt er wel ruimte c.q. hoogte voor nodig. Maar de lange hangende loten met het gekrulde blad zijn zeer decoratief, ik zou zeggen een lust voor het oog. En dan heb ik het nog niet eens over het moment als hij bloeit.
Hoya carnosa chelsea (†)
Een carnosa met mooi hartvormig blad.
Hoya carnosa crinkle eight
Een carnosa waarvan het blad wat gekreukeld is.
Is prachtig als hij hangt. Is wat gevoelig voor blad val in de donkere maanden in een 15 graden ruimte. Sterke plant
Hoya carnosa krimson queen
Deze Hoya heeft mooi groen - wit getekend blad. Prachtig!!! Het kan zelf zo zijn dat er af en toe geheel witte bladeren groeien aan de takken. Leuke frisse plant die als klimmer, dan wel als hanger gebruikt kan worden . Een aanrader als je van een mooie bladplant houdt die ook nog bloemen kan geven. Sterke plant.
Hoya carnosa tricolor
Een bontbladige carnosa. Mooi driekleurig blad al wil de plant ook gewone groen bladige ranken maken. De jonge loeten zijn eerst rood, verkleuren naar roze en worden dan crème geelachtig. De bloemen ruiken naar chocolade.
Kan als klimmer of hanger gebruikt worden. Kan zomer prachtig in een overkapping hangen. Als de grond van deze Hoya vochtig blijft zal hij prachtig gaan groeien. Deze Hoya kan wel koelte aan. Heeft bij mij tot de eerste nachtvorsten onder een overkapping gehangen. Totaal geen probleem bij mij.Sterke plant
Hoya cinnamomifolia var purpureofuska
Een klimmende Hoya die geheel in de zelfde kleur bloeit. De plant vraagt een lichte plaats. In de zon plaatsen kan wel maar dan wil het blad wel wat gaan kreukelen als de grond te droog wordt of als er te veel zon is.
Deze Hoya mag dus best wel wat vocht hebben, zeker als hij groot geworden is. Ook kan deze Hoya in de winter in een koele ruimte staan. Deze winter voor het eerst in de verwarmde schuur met een groot raam gehouden. In de schuur zal 's nachts zo ongeveer 10 graden Celsius zijn. Hij heeft er geen problemen mee.
Hoya collina (†)
Een hangende Hoya. Ook deze Hoya heeft het moeilijk in de winter in een koele ruimte (15 gr.C) met voldoende daglicht.
Najaar 2019 heeft hij niet overleeft.
Hoya cummingiana (†)
In de winter op een donkere plek gehad. Liet bijna al het blad vallen. De plantjes hebben het niet overleeft. Ook hier de toppen hiervan nog kunnen stekken. Najaar 2019 gebeurde weer het zelfde, deze kan geen temperaturen onder 15 graden aan. Ik heb hem niet kunnen redden.
Hoya curtisii
Een hangende Hoya met klein gevlekt blad.
Doet qua blad wat denken aan Ceropegia Wooddii.
Kan een prachtige volle hangplant worden, maar zet dan wel meerdere stekjes in één pot, of stek het plantje meerder keren en plant ze na het wortelen er bij in. Groeit door maar niet heel snel.
Hij kan in de winter een ruimte van 15 graden Celsius met een raam op het zuiden goed doorstaan.
Hoge temperaturen daar houdt hij niet van; boven de 30 graden stagneert de groei en laat hij wat blad vallen. Ook groeit hij, als hij achter glas, in de zon hangt van het raam weg. De loten zoeken dan de schaduw.
Hoya danumensis
Na anderhalf jaar heeft hij knoppen gevormd. Eerder maakte hij knopjes maar het directe zonlicht achter het glas verdroogde vroegtijdig de jonge knopjes. Nu een lichte plaats gegeven maar geen direct zonlicht meer. Als de plant zijn plekje heeft "gevonden" dan bloeit hij eigenlijk het hele jaar door op zijn tijd. Echt een succesvolle Hoya soort. De plant verdampt redelijk veel en vraagt dus regelmatig water.
Maar zoals bij alle Hoya's mag de grond niet constant nat zijn. Gelukkig als de plant groter is verdamp hij meer en is water geven makkelijker.
Nu een jaar later maakt hij opeens een lange klimmende uitloper. Nog niet eerder gezien aan mijn plant. Dus hij kan toch ook klimmen. 😏
Hoya davidgummingii (†)
Een hangende Hoya komt van de Filipijnen, die vrij zeldzaam is in het wild. Bij mij een trage groeier en gevoelig voor wortelrot. Deze Hoya mag zeker niet te lang in natte grond staan, wat bij mij zo is geweest.
Hij bloeit met regelmaat het hele jaar door met bloemtrossen van 10 tot 15 bloemetjes. De bloemen geuren niet. Het is een Hoya soort die in de schaduw moet hangen. Misschien dat dit bij mij het euvel is waardoor hij slecht groeit bij mij. Hij stond in een broeibak in de zon. Ook de koele ruimte in de winter op zolder doet hem geen goed van de drie stekken heeft er maar één het overleeft. Ook deze moet warm staan in de winter.
Hoya diversifolia
Het blad is groen en ovaal van vorm. Ook deze Hoya is gevoelig voor de varenrouwmug. Als de potgrond behandeld wordt met Promanal-R bij het water geven, spoel dan de grond na twee dagen nog met water goed door. Tot nu toe is dit de enige Hoya die reageert met slapheid van het blad op deze behandeling. De na spoeling voorkomt dit probleem. Deze Hoya kan de koele zolder ruimte bij mij in de winter prima aan.
Hoya sp DS 70
Een hangende Hoya. Niet te verwarren met de H. burtonii green. Deze Hoya lijkt wel wat sneller te groeien dan de burtonii green. Mooi vetplant achtig blad.
Hoya estrella waterfalls (ontv. augustus '18)
Een Hoya met langwerpig blad. Ik had het stekje diep in de grond geplant, zodat het begin van de bladeren daarin zaten. In een kweek box geplaats. Tot twee maal toe kwam er een uitloper, maar deze stierf net zo snel weer af als dat het opkwam. Door een schimmel? Toen maar uit de kweek box gehaald. Er kwam totaal geen groei meer in. Half juli 2019 achter een licht en zonnig raam gezet. De grond verlaagd zodat de bladeren niet meer gedeeltelijk daar in zaten en ... wat gebeurd .... in augustus krijgt hij eindelijk een gezonde tak. Gelukkig, want dit is prachtige Hoya, met een prachtig wit groen bloemetje. Maar naar het vormen van twee mooie bladeren geeft de nieuwe loot toch weer de geest. Mijn conclusie een moeilijke Hoya om te kweken.
Hoya endauensis
Een hangende Hoya die werd gevonden aan de oevers van de Ulu Endau rivier in Johor Maleisië. Het blad is iets gekruld, wat een mooi effect geeft aan de plant. Stek gekocht in maart, prachtig groen blad. Na een moeilijke start is het plantje eindelijk aan de groei gekomen. Heeft een warme lichte plaats nodig.
Hoya erythrina (†)
Een Hoya met mooi generfd blad. Groeit goed door, als de grond maar niet geheel uitdroogt. Heeft een lichte (zonnige) plaats nodig. Aangeschaft in 2016. Eind augustus 2018 maakt de plant zijn eerste bloemknop. Schitterend!!!
Toch is er iets in de plant gekomen waardoor hij het niet heeft overleeft.
Hoya finlaysonii
Een Hoya met mooi getekend blad. Zelf vind ik de bloem minder, maar het blad maakt het goed.
Prachtig !!! In de winter in een zuid raam in een koele ruimte van 15 graden gehad. Hij heeft de donkere winter periode goed doorstaan. In het tweede groei jaar maakt hij regelmatig bloemknoppen en heeft hij meerder malen gebloeid. Sterke plant.
Hoya flagellata
Een zeer moeilijke plant en een heel slechte groeier, bij mij althans. Geen aanrader. Is denk ik verwant aan de moeilijke Hoya caudata. Aangeschaft zomer 2017. Half augustus '18, anderhalf jaar later begint het éénbladig stekje twee uit lopertjes te maken. Eindelijk!!!!!!
Half 2019, jaaaa!!, de uitloper is 12 cm en het 5 bladeren. Wow! Hij hang nu maar buiten onder de schaduwrijke overkapping. Vind hij prima maar weinig groei.
Hoya globulosa
Een Hoya met mooi glanzend en getekend blad. Groeit bij mij langzaam door. Ik merk dat deze plant ook niet geheel moet uitdrogen. Bij te droog stagneert de groei. Na twee en half jaar heeft de plant eindelijk de groei te pakken. Staat nu in een zuid raam op een warme plek. Dus vochtiger en een raam met wat zon is goed. Het is uiteindelijk een schitterende plant geworden.
Hoya hanhiae pink
Duur in aanschaf. 😏
Een Hoya met mooi generfd blad, eerst brons achtig, later groen. Heeft wat grijze spikkels in het blad, dat veel Hoya soorten hebben. Als hij eenmaal opgang komt is het een goede groeier. Eind juli '18 ontwikkeld hij zijn eerste knop.
Deze Hoya kan de 15 graden Celsius zolderruimte met een raam op het zuiden in de winter goed aan. Groei stopt wel maar er treed geen schade op.
Weliswaar kouder moet hij het niet hebben. Ik had hem te lang in het najaar met koude nachten in de broeikas buiten laten staan, dan laat hij toch wat blad vallen, al is het niet heel veel.
Hoya hypolasia (†)
Een mooie Hoya met langwerpig smal blad. Tweemaal stek besteld. Kreeg tot 2 x toe één bladige stekjes waarvan de groei ogen al waren uitgelopen en afgestorven en waar dus ook geen groei meer op kon komen.😔
Voorjaar 2018 weer een stek besteld en specifiek gevraagd om stek met groei ogen. Kreeg toen een stekje met 4 bladeren. In de kweek box groeit deze stek prachtig door. Een leuke plant geworden met mooi behaard blad. Nu staat hij gewoon buiten de kweek box en groei net zo als andere soorten mooi door. Ik had dus eerst gewoon foute stekjes gehad. Toch dood gegaan in de winter.
Hoya imperalis red
Hoya kentiana variegata (†)
Een hangende Hoya. Een zeer trage groeier, maar het wachten waard tot hij volgroeid is.
Dan is het echt een pronkstuk. Voor een mooie volle pot meerdere stekje in de pot zetten.
Hang hem in de winter absoluut niet in een donkere koele ruimte van 15 graden Celsius, bij mij zijn de wortels vergaan. Ook van deze kon ik gelukkig nog stekken maken. Voortaan overwinter in een kamer van 20 graden Celsius in een zuid raam.
Hoya kerrii
De bekende Valentijns Hoya vanwege het hartvormige blad. Maakt lange stevige uitlopers waaraan de bloemknoppen komen. Bloeit bij mij in juni/juli. De stengels zijn te buigen, maar kijk uit, ze knakken zo.
Kan in huis op een lichte plaat in de zon staan. Verder heeft de Hoya ook in september gebloeid.
Sterke plant.
Hoya kerrii variegata
Groeiwijze gelijk aan de gewone kerrii. Heeft wel de neiging volledig groene bladeren te maken als hij te donker staat.
Deze heb ik geheel weggeknipt en de plant lichtere plaats gegeven. Nu worden de nieuwe bladeren weer variagata.
Hoya lacunosa
Een goede groeier mits de omstandigheden goed zijn. In de winter moet hij een plek hebben waar het 20 graden is. Ik had hem de eerste winter op zolder waar het 15 graden is. Dit is voor dit soort toch wel wat te koud.
Hoya lacunosa silver
De lacunosa silver is sterker dan de gewone lacunosa. Hij is de winter op zolder goed doorgekomen. Verder is de groeiwijze ongeveer gelijk. Augustus '18 vormt hij voor het eerst meerdere knoppen. Wel heeft hij van de zeer warme en droge zomer 2018 last gehad. De bladeren werden slap en zagen er verschrompeld uit. Toen ben ik hem dagelijks met (regen)water gaan besproeien. De bladeren werden weer vol en stevig. Een Hoya die dus van een vochtige omgeving houdt. Zo af en toe lekker in een milde regen hangen is goed voor hem. Maar vergeet hem niet binnen te halen voor dat de zon schijnt.
Hoya lasiantha
Een Hoya met mooie bloemetjes. Mijn Thaise schoonzusje noemde hem Hoya vleermuis. Voor mij ook echt een WOW Hoya. De bloemetjes gaan in de avond en nacht open. Hij heeft groen blad en groeit het hele jaar wat door. In bloei komen kan lastig zijn. Zo moet er geen zonlicht langdurig op de knop vallen. De plant mag niet gedraaid worden als hij knoppen in ontwikkeling heeft. En ook niet aanraken om eens even te kijken hoe ze groeien. Anders vallen de knoppen en bloemsteeltje af.
De lasiantha maakt net zo als veel Hoya's weer weer nieuwe knoppen op het bloem takje als de bloemetjes zijn afgevallen. De bloemetjes bloeien ongeveer een week.
Hoya linearis (†)
Een lastige Hoya. Prachtig als hij groot is. Een waterval van hangende takjes.
In de zomer buiten onder een overkapping is prima voor hem, maar dan de herfst, winter en voorjaar als hij binnen is. Knap als je hem weet te behouden. Bij mij taste schimmel de takjes aan bij de grond waardoor de sapstroom wordt afgesneden en de takken dus dood gaan.
Hoya lucardenasiana
Zoals het lijkt is dit ook een hangende Hoya.
Heeft leuk rondachtig blaadje. Groei in het begin niet heel snel. Later gaat het wat sneller.
Redelijk sterk soort.
Hoya lockii
Een zeer dure Hoya voor een klein geworteld stekje. € 26,00 euries betaald, maar het is een zeer mooie Hoya met zuiver witte bloemetjes. Net vallende sterretjes of zo.
In 2011 gevonden in de regenwouden van Vietnam. Langwerpig en 3 cm breed wat gevlekt blad. Het is een recht opgaande plant, die op een gegeven moment iets ondersteuning nodig zal hebben. Ik heb hem op dat moment, dat hij te lang werd, gesnoeid en gestekt. De stekken erbij in de pot gezet. De plant hersteld gewoon en het is zo'n mooie volle plant geworden. Hij maakt veel knoppen en hij zal zeker tot bloei komen. Ik had een stek in de maand juli en begin het jaar erop al volop bloemen. Sterke plant.
Hoya macgillivrayi
Hoya macrophylla albomarginata
Hoya macrophylla variegata (pot of gold)
Een Hoya met mooi blad. Groene buitenrand en geel van binnen. Vandaar de naam Pot af Gold. Ook wordt hij wel eens H. macrophylla reverse
genoemd. Het is ook een klimmer en lijkt qua groei op de hier boven staande. Kan niet goed tegen koele ruimte. Moet zeker niet onder de 15 graden komen, want dan wordt de sapstroom in de takken aangetast en vallen bladeren af.
Hoya mathilde
Tijdens de bloei periode de plant niet laten uitdrogen, want ook bij deze zullen de knopjes dan verdrogen.Te lang natte grond is niet goed. Wel vochtig houden dus
Sterke plant
Hoya memoria ( voorheen gracilis)
Een hangende Hoya met smal langwerpig blad van zo'n 10 cm lang. het plantje kan gevoelig zijn voor schimmel bij de basis met de potgrond. Ontstaat dit dan wordt het slap en een voor een wordt het blad geel. Een oplossing is dan snel de top van de tak te stekken of de plant te behandelen met een schimmel dodend middel.
Bespuiten aan de grond met gewone melk kan helpen als het meeldouw zou zijn.
Hoya mindorensis pink
Een klimmende Hoya maar de uitlopers zijn wat stug en moeten geleidt worden aan een rek. De bladeren voelen vleesachtig aan, zoals bij vetplanten. Hij is wel wat gevoelig voor groene luis, maar dat is te behandelen of af te spoelen met een louwen douche.
Hoya mindorensis lite yellow
Hoya mindorensis UT 042
Een Hoya die veel sterker is dan de gewone mindorensis. Groeit langzaam door. De loten moeten geleidt worden, want de loten hebben een enigszins stugge structuur. Een mooie groene plant met stevig blad.
.
Hoya mindorensis
Een Hoya die in de twee jaar dat ik hem heb, slecht groeit en in de winter achteruit gaat.
Ik heb hem opnieuw gestekt, misschien dat deze beter aanslaan in nieuwe Hoya grond? Prachtige nieuwe plantjes geworden.
Hoya multiflora / shooting star
Met recht een geweldige plant. Bloeit rijkelijk het hele jaar door. Mooie groene bladeren. Heeft stevige takken die recht opgaand groeien. Het is dus geen klimmer en kan het beste vastgebonden worden aan een rekje als hij wat groter wordt.
Wat betreft het stekken kan dat het beste in stekgrond (of kokos potgrond van de Action) en dit onder plastic te plaatsen. Wortelen op een glas water is mij niet gelukt.
Sterke plant
Hoya naumanii
Een klimmende Hoya met groen blad. Groeit na een lange slechte start eindelijk goed door. Prachtige plant geworden. Sterke plant.Wel geeft luis schade aan het blad.
Hoya obavata
Hoya obscura
Een hangende Hoya met groen blad wat in zonlicht naar rood kan verkleuren. Kan een prachtige plant worden.
Hoya patella pink
Een Hoya met een mooie bloem. Het plantje groeit heel traag. In een jaar tijd één blad. Ja dat gaat snel! Het tweede jaar ging wat sneller, ik heb hem kunnen stekken zodat er nu twee kleine plantjes in de pot staan.
Hoya pentaphlebia
Het blad staat ietwat bol en heeft een mooie nerf tekening in het blad. Groeit goed door. Is wel wat gevoelig voor groene luis. Maar dat is te behandelen.
Hoya pubicalyx GPS 282
Hoya polyneura
Een hangende Hoya met apart generfd blad.
Kan een mooie volle plant worden. Het is een goede groeier en vorm vrij snel knoppen. Is zeer gevoelig voor volle zon in een plantenkas. Blad verbrand snel. Schaduwdoek in een kas zeker nodig en dan nog kan hij verbranden.
Kan in de winter goed op een lichte plek op zuiden, in een ruimte van 15 graden overwinteren.
Voorjaar 2019 werden er opeens een paar takken slap. Wat bleek was dat een schimmel aan de voet de sapstroom had afgesneden. De takken met blad konden nog makkelijk gestekt worden op water. Nu is de plant weer helemaal vol.
Hoya rinzii (†)
Voorjaar 2018 gekocht. November '18 heeft het stekje nog steeds maar één blad met een groei oog. Als hij de winter overleeft, dan hopelijk gaat hij in het voorjaar groeien. In februari '19 leeft het blad nog steeds. Begin van het voorjaar ging het stekje dood. 😥
Hoya ruthiae
Een bijzonder bloemetje heeft deze Hoya. Een echt makkelijke Hoya is het niet, misschien dat hij daarom prijzig is.
Mijn ervaring is dat hij in de winter zeker warm moet staan. 15 graden is voor dit soort echt te koud. In de woonkamer voor een zuid raam is ideaal.
Hoya sunrise
Een hangende Hoya, met blad dat in de zon naar rood kan verkleuren. Een leuke Hoya, die wat lijkt op de obscura maar dan met wat kleiner blad. Ook deze Hoya groeit goed door en maakt mooie lange hangende ranken. Echt super !!
Om roze bloemetjes te krijgen moet de plant in de zonlicht hangen. Net zo als het blad verkleurd van zonlicht, verkleuren ook de knopjes waardoor ze als ze opengaan roze zijn. Hangt de plant in de schaduw dan zullen de bloemetjes roomkleurig / parelmoer bloeien.Sterke plant.
Hoya sp GPS 7724
Erg jammer want het was een prachtige plant geworden. Ook van deze de toppen nog kunnen stekken.
Hoya UT 001 (†)
Een klimmende Hoya. De lancetvormige bladeren zijn gespikkeld. In het begin groeit hij niet snel. Later klimt hij er lustig oplos. Ook bij deze zou ik meerdere in een pot zetten om een mooie volle pot te krijgen. Dus het eerste jaar heb ik van het stekplantje alleen maar stek gemaakt om de pot vol te maken. Tja dan groeit hij ook niet zo hard. ;) Ook bij dit soort is het dat als de grond opdroogt de groeischeuten kunnen verdrogen. Maar als hij weer te nat is kunnen schimmels aan de basis bij de grond de plant doden. Het komt bij deze soort dus nogal precies.
Hoya wayetii
Ook bij deze Hoya is het geduld hebben, maar is hij eenmaal groot, dan heb je ook wat.
2019 kreeg hij groene luis, oh wat is het moeilijk om dat uit deze Hoya te krijgen. De langwerpig krullende blaadjes. Er blijft altijd wel een luis achter. Ik heb hem maar buiten onder de overkapping gehangen, daar zijn toch al luizen. Van het najaar als hij naar binnen moet, zal ik hem goed behandelen.
(†) = dood gegaan!
Ha, wil je me veertellen hoe ik de hoya naumanni moet verzorgen. Het blad is wat slapjes. Het staat op een lichte plek, niet direct zonlicht en krijgt ca 1x per week water. Met vriendelijke groet en een mooie site. Marianne.e.Klapwijk@gmail.com
BeantwoordenVerwijderen