woensdag 31 januari 2018

Hangende Hoyas


(in bewerking, als in mei ('19) de Hoya's naar de onverwarmde kas gaan, ga ik ze alle fotograferen)

Momenteel is het een trend om weer groene planten in huis te hebben.
Groene wandrekken en hangpotten. Hoeken met plantgroepen.

voorbeeld plantenwand
Hangende Hoya's zijn uitermate geschikt voor deze trend.
Een voordeel van hangende Hoya's is dat als ze eenmaal in bloei komen, je de bloemen mooi van onderaf kan bekijken.Verder zijn hangende Hoya's ook makkelijker. Ze worden veelal niet zo groot als klimmers en nemen minder ruimte in.







Linkje naar hangpotten.
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2156013415720543915#editor/target=post;postID=4432951306710866309;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=postname



Ik heb een aantal hangende Hoya's


Hoya bella
Een Hoya die niet in een te warme droge ruimte moet hangen.












Hoya bella variegata
2-2-18

Een Hoya die niet makkelijk groeit. Stekt wel makkelijk.




















Hoya brevialata



Hoya burtonii green
2-2-18





















Hoya carnosa compacta




















Hoya carnosa crinkle eight


Hoya cummingiana



Hoya curtisii















Enigszins langzaam groeiend, maar een erg leuk plantje.





Hoya diptera




Hoya endauensis














In eerste instantie een langzaam groeiende Hoya, maar naar mate hij ouder wordt zijn er toch periodes dat de groei er in komt. Een tijd lang de stek onder een glazen stolp gehouden, zodat de luchtvochtigheid hoog bleef. Dit heeft hem gestimuleerd tot groei.


 
Hoya isabelchanae
15/09/19














Een zeer traag groeiende soort. De ontvangen stek heeft een jaar lang geen groei getoond. Nu half januari '19 tijdens de donkere dagen begint het tweeblads stekje eindelijk te groeien.





Hoya heuschkeliana pink

Een leuk bloemetje. Een Hoya die goed door groeit. In twee jaar tijd kan je een mooie pot vol hebben. Het eerste jaar was ik bezig met stekjes van het stekje te maken. Telkens als er weer een mooi takje was gegroeid, weer stekken. Nu een mooi pot vol, alleen nu nog lange takjes maken.









Hoya kentinata variegata
Traag groeiend maar wel erg mooi blad. Heeft deze winter te ver van het daglicht ( te donker) en een paar weken te koel gestaan toen het buiten vroor. De hele plant is dood gegaan. Super jammer. Hij was al zo mooi. Wellicht ook last gehad van de varenrouwmug in de wortels















Hoya lacunosa
2-2-18
Een Hoya die het tijdens de donkere dagen in de winter moeilijk heeft. Moet op een lichte plaats overwinteren.



















Hoya lacunosa silver
2-2-18

















Een mooie hangplant, het grijs/zilveren blad. In de zomer en najaar bloeit hij regelmatig.




Hoya linearis




















Hoya lucardenasiana















Hoya mathilde







Hoya memoria




Hoya nummularioides
















Een die stevige ranken maakt. Het blad is wat behaard.




Hoya obscura
 














In zonlicht verkleurd het blad naar rood. Een goede groeier.





Hoya parviflora splash


















 

Hoya patella














 Een langzame groeier. Echt geduld hebben, maar wordt hij groter dan is het een leuke plant.



Hoya polyneura
 .













Een goede groeier, met mooi generfd blad. Stekt makkelijk en snel.




Hoya shepperdii




















Hoya sigillatis















Een mooi hangende Hoya, weliswaar heeft hij het tijdens de donkere dagen in de winter wat moeilijk.





Hoya sp DS 70




Hoya sp GPS 7724
2-2-18





















Hoya sunrise















Hoya thompsonii




















Hoya wayetii
2-2-18





dinsdag 23 januari 2018

Hoya seeds / zaad

Hoya,s kunnen bij goede omstandigheden in de zomer zaad peulen geven. Dit heb zelf nog niet mee gemaakt, maar het is mogelijk. Het zaad zit dus in peulen en heeft aan het eind een soort van pluisje.

zo ziet het eruit.












Op het internet wordt op Alie-expres Hoya zaad voor bijna geen geld aangeboden. Een paar jaar terug heb ik dat een paar keer geprobeerd. Ja je krijgt zaad, maar absoluut geen Hoya zaad.
Het is bedrog. Later las ik ook dat Hoya zaad binnen een paar dagen gezaaid moet zijn na het open springen van de peul. De kiemkracht van het zaad is maar aantal dagen. Dat lukt dus zeker niet met zaad uit China of tegenwoordig ook Indonesie. Veel te lang onderweg. Ik kreeg zaad van totaal iets anders, zaad zonder pluisjes. En al zou het pluisje zijn verwijderd dan nog was het zaadkorreltje totaal anders, dan het zaad wat aan het pluisje zit. Dus ik adviseer trap er niet in.

Ja het staat leuk al die mooie plaatjes met gekleurde bloemetjes die ze laten zien, dus heel verleidelijk.

maandag 15 januari 2018

Hoya & koude

Half oktober heb ik mijn Hoya's uit de onverwarmde muur kas gehaald.
Op een paar na heb ik alle op mijn zolder in de dakkapel gezet.
De Hoya mindorensis lite yellow en pink hadden groene luis en die had ik daarom in mijn vorstvrije schuur gezet en na een aantal weken behandeld tegen de luis. Om er zeker van te zijn dat ze luisvrij zouden zijn heb ik de plant tot kerst daar laten staan. (Ze staan in samen in één pot) Een ruimte die vrij koud is ongeveer 7 graden.
Toen ik geen luis meer zag is de pot ook op zolder neergezet. Vanaf toen zijn bladeren gaan vallen an beide soorten. Mooie uitlopers zijn afgestorven. Maar gelukkig heeft nog niet de hele plant het begeven. Een goede les om dit bij de soort mindorensis niet meer te doen. Eigenlijk moet ik aanraden dit bij geen enkele soort Hoya te doen. Zoek een ruimte die zeker boven de 15 graden Celsius blijft. Het liefst gewoon woonkamer temperatuur.

Nu eind januari 28/1 is de Hoya mindorensis lite yellow onderaan geheel afgestorven. De loten zijn van de grond af uitgedroogd en dood. Er stroomde geen wit sap meer uit toen ik het afknipte. Dus echt dood. Wel zaten aan deze loot boven in nog levende bladeren. Deze levende delen heb ik in acht stukken geknipt en in stekpoeder gestoken in een transparante gesloten emmer met grond gedaan. De takjes zagen nog groen en er kwam ook nog wat wit sap. Noodzakelijker wijs heb ik deze emmer maar achter het raam in de woonkamer gezet, omdat warmte en vocht noodzakelijk zijn voor het wortelen. Ik hoop dat deze nog wortel gaan schieten. Anders ben ik deze soort kwijt.
De Hoya mindorensis pink heeft nog wel één levende loot met blad eraan. Ik hoop dat deze het wel heeft overleeft. Al heb ik hier voor de zekerheid toch ook maar een stek van gesneden.

Wel heb ik nog de Hoya carnosa tricolor, Hoya pubicalyx en een lentestek van de multiflora voor het raam in de koude schuur hangen. Hier heb ik dubbele planten van, dus kan ik een risico nemen.


raam van de koude schuur
Deze groeien nog langzaam verder en lijken deze koelte wel te kunnen trotseren. Kennelijk is het per soort verschillend van wat het aan kan. Maar een Hoya gedijt natuurlijk het best bij warmte.
Op een site van een kweker heb ik ergens gelezen dat de temperatuur niet onder de 14 graden mag komen.







Nu half februari heb ik 6 stekken van de Hoya mindorensis lite yellow weg moeten gooien. Takjes werden zwart en het blad geel en viel af. Twee laatste stekken zijn nog groen, dus ik heb goede hoop dat deze toch aan het wortelen zijn. De kweekbak heb ik ik in onze woonkamer op de tegelvloer met vloerverwarming staan. De grond waarin gestekt is wordt zo lekker warm, wat gunstig is voor het wortelen.
Ook de laatste levende loot van de Hoya mindorensis lite yellow plant heeft het begeven. Onder bij de grond geheel dood hout. Ik heb hier nog vier groene stekken van kunnen knippen, omdat boven in nog slappe slukken plant met groen blad aanwezig waren.
Uiteindelijk zijn van alle stekken er toch nog 5 stuks in leven gebleven.

Eind april 2018 is het toch weer met elkaar een mooie volle plant geworden. 😅