dinsdag 11 april 2017

Hoya's & Wolluis / Woolly aphid

Aaahhhh!!!
Op 8 april trof ik bij verschillende Hoya's een aantal wolluizen aan.
Nee hé! 

Gelijk behandeld met ECOstyle Promanal - R. Tegen dopluis, wolluis en spint.
Goed onder en op de bladeren, oksels, takken en op de grens van de plant met de Hoya potgrond gesproeid. Met name de laatste bleek een gewilde plek.

Wolluis
Op 10 april de behandelde planten geïnspecteerd, de wolluizen zitten c.q. hangen er al verdroogt bij.
Het lijkt goed te werken. Volgens beschrijven over twee weken nog eens behandelen.

Op 2 mei heb ik twee planten, die nog steeds moeilijk groeiden, uit de potgrond gehaald om te herpotten. Een plant werd in takken en blad geel. De andere plant had geheel slap blad. Al weken lang.
Het bleek dat de wortels onder de wolluizen zaten. Ik heb de takken boven grond afgeknipt en de potgrond en wortelgestel weggegooid. Ik heb de takken en bladeren in een emmer met een oplossing van een biologisch bestrijdingsmiddel gedaan in de hoop dat ei, nimf en volwassen luizen sterven. Ik hoop dat de wortels er niet door gaan rotten.

Wortelgestel onder de wolluis

Info:
Wolluizen veroorzaken schade aan de planten. De belangrijkste soorten die voorkomen behoren tot de geslachten Planococcus en Pseudococcus. Van het geslacht Planococcus is vooral de citrus wolluis (Planococcus citri) van belang, van het geslacht Pseudococcus komen verschillende soorten voor.



Levenswijze:
Bij wolluizen zijn vijf ontwikkelingsstadiums te onderscheiden. De vrouwtjes hebben de levens  stadiums van ei, drie nimfstadiums en volwassen insect; de mannetjes ei, twee nimfstadiums, schijn pop en volwassen insect. De wolluizen hebben hun naam te danken aan het feit dat het lichaam van de vrouwtjes vanaf het derde larfstadium bedekt is met een wit wasachtig substantie. De vrouwtjes vliegen niet, alleen het mannetje kan dat als volwassen luis. Zo kan de plaag zich dus ook op grotere afstand verplaatsen.

Schade:
Nimfen en volwassen vrouwtjes zuigen het plantensap op. Hierdoor vermindert de groei en ontstaat misvorming en/of vergeling van het blad, soms gevolgd door bladverlies. De plant kan er ziekelijk uit gaan zien. Als er bloemen zijn, vallen deze vaak af.
Wolluizen scheiden honingdauw af wat een voedingsbodem is voor donkere roetdauw schimmels. Samen met de substantie van de wolluizen wordt de plant vervuild. Ook wordt de fotosynthese van de bladeren verminderd. Al met al niet bevorderlijk voor de Hoya's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten